Mayamız artık hazır olduğuna göre Ekmek yapımına geçmezden önce yapmamız gereken birkaç şey daha var :
– Mayamızı nasıl besleyeceğiz?
– Mayamızı nasıl saklayacağız?
– Mayamızı Ekmek yapımına nasıl hazırlayacağız?
Mayamız artık hazır… Bugün kavanoza alıp, lâzım olduğu zaman gerektiği miktarda besleyerek kullanabiliriz. Mayamızı eğer mümkünse hergün düzenli olarak aynı saatte ve aynı miktarda beslememiz lâzım. Hergün kullanma ihtiyacımız yoksa, sürekli besleyerek israf etmemek adına mayamızı buzdolabında saklayabiliriz. Bu durumda maya uykuya geçecek ve aktivitesi yavaşlayacaktır. 1 hafta kadar bu şekilde hiçbir sorun çıkartmadan dayanabilir. Daha uzun zaman da dayanır ama sınırları fazla zorlamamak lâzım…
Mayamız artık neredeyse hazır… Son olarak yarın da aynı işlemi yaptıktan sonra gönül rahatlığı ile kullanabiliriz…
Bugün yine mayamızı “fazlası ziyan olmasın diye” ölçüleri az tutarak devam ediyoruz…
Mayamızın üstü nisbeten ince bir kabuk tutmuş. Çünkü kabaran maya peçeteye değmeden söndüğü için kurumaya fırsat bulamamıştır. Kabuk mayanın üzerinde ama öyle sert bir durumda değil!
Mayamız artık hazır ama biz onun güçlenmesini iyice semirilmesini bekliyoruz ki, yapacağımız ekmekler daha bir şahane olsun…
Bugün yine mayamızı artık 2.5 – 3 katı kadar kabarabilir düşüncesi ile “fazlası ziyan olmasın diye” ölçüleri az tutarak devam ediyoruz…
Mayamızın üstü nisbeten ince bir kabuk tutmuş. Çünkü kabaran maya peçeteye değmeden söndüğü için kurumaya fırsat bulamamıştır. Kabuk mayanın üzerinde ama öyle sert bir durumda değil!
Mayamızın koku artık rahatsız edici değil. Tadı da olgunlaşmaya başladı. Çoğu kişi bu durumda olan mayayı “hazır zannederek”, ekmek yapmaya başlıyorlar ve sonuç hüsrân elbette… Biraz daha sabırla mayamız kıvamına gelecektir. Mayamız hazır ama biz onun güçlenmesini iyice semirilmesini bekliyoruz ki, yapacağımız ekmekler daha bir şahane olsun…
Bugün yine mayamızı artık 2.5 – 3 katı kadar kabarabilir düşüncesi ile “fazlası ziyan olmasın diye” ölçüleri biraz daha azaltarak hazırlıyoruz…